Borowik żółtopory

Borowik żółtopory (Boletus calopus)

© Ionescu Bogdan – stock.adobe.com

Borowik żółtopory, borowik grubotrzonowy (Boletus calopus) to gatunek trującego grzyba z rodziny borowikowatych. Nie wydziela specyficznego aromatu, w smaku gorzki.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach iglastych i rzadziej w liściastych, na glebach ubogich, zwykle w górach.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 6-15 cm średnicy. Trzon ma 6-15 cm wysokości.

Kapelusz szarobrązowy, oliwkowy. Brzegi zwykle podwinięte. Kształt najpierw półkulisty, potem wypukły i spłaszczony. Wierzch matowy i zamszowy.

Rurki i pory żółte, zatokowo wycięte przy trzonie, przy nacisku zmieniające barwę na sinozielone.

Miąższ jest białawy, żółtawy, siniejący.

Trzon gruby, maczugowaty, w górnej części żółty, niżej czerwony, pokryty siateczką.

Podobne gatunki

Podobny do borowika szatańskiego i korzeniastego.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Borowik szatański
Boletus satanas

Smak: brak danych

Zapach: cebula

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy liściaste

lasy liściaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VI VII VII IX
Inne cechy

Pory najpierw żółte, później czerwonawe, siniejące przy dotyku. Rurki żółte. Miąższ jest żółty. Po przecięciu sinieje. Trzon w górnej części żółtawy, z czerwoną lub różową siateczką w dolnej części. Kapelusz białawy, szary, oliwkowy.

Symbioza

Dąb szypułkowy
(Quercus robur)
Buk pospolity, buk zwyczajny
(Fagus salvatica)
Borowik korzeniasty
Caloboletus radicans

Smak: gorzki

Zapach: kwaskowy

Zdatność: niejadalny

gatunek niejadalny

Środowisko: lasy liściaste

lasy liściaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX
Inne cechy

Trzon żółty, czasem z żółtą siatką, brązowiejący z czasem, zdarza się, że z czerwonawym pasem w środkowej części.

Symbioza

Buk pospolity, buk zwyczajny
(Fagus salvatica)
Borowik żółtopory
Boletus calopus

Smak: gorzki

Zapach: brak

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Rurki i pory żółte, przy nacisku zmieniające barwę na sinozielone. Miąższ jest siniejący. Trzon w górnej części żółty, niżej czerwony, pokryty siateczką.

Podgrzybek złotopory
Xerocomellus chrysenteron

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X XI
Inne cechy

Kapelusz żółtawy lub brązowy, często z odcieniem oliwkowym lub nawet czerwonawym. Wierzch często popękany, zamszowy. Rurki i pory żółtawe, siniejące pod naciskiem. Pory duże. Miąższ niebieszczejący. Trzon zazwyczaj ze zgrubiałą podstawą.


Rozmnażanie

Zarodniki brązowe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Powoduje poważne zatrucia żołądkowo-jelitowe.

Pytania

Pytania

Czy borowik żółtopory jest jadalny?

Nie. To trujący grzyb.


Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek trujący
gatunek trujący
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników borowika żółtoporego.

Pokrewne gatunki grzybów


Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-02-04, GAT-638971




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.